Quantcast
Channel: Technion – Israel Institute of Technology
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2061

המעבדה העירונית

$
0
0

“מחובתה המוסרית של האקדמיה לרתום את משאביה לטובת הקהילה והעיר.” כך אמר פרופ’ מארק שלוסברג מאוניברסיטת אורגון, השוהה בטכניון כפרופסור אורח, בהרצאה בנושא פיתוח עירוני בר קיימא.

פרופ' מארק שלוסברג מאוניברסיטת אורגון

פרופ’ מארק שלוסברג מאוניברסיטת אורגון

השבוע התקיימה בטכניון הרצאתו של פרופ’ מארק שלוסברג מאוניברסיטת אורגון, מתכנן המתמחה בתכנון ערים בנות קיימא, בהנגשת התחבורה הציבורית ובקידום ההליכה ורכיבת האופניים. פרופ’ שלוסברג שוהה בטכניון מאז הקיץ האחרון במסגרת מלגת פולברייט – תכנית של הממשל האמריקאי המעודדת חילופי ידע אקדמי, מקצועי ותרבותי בין מדינות וחילופי סטודנטים ואנשי אקדמיה מצטיינים.

שלוסברג הוא מייסד sustainable city year program – פרויקט שבמסגרתו פועלת האוניברסיטה בערים הסמוכות לה ומסייעת לפיתוחן, תוך שימוש בידע ובניסיון שבידי הסטודנטים והמרצים. מודל זה אומץ בטכניון תחת השם “המעבדה העירונית”. רותי דונג, המובילה את הפרויקט בטכניון, מסבירה כי זהו אימוץ ראשון של הפרויקט באוניברסיטה ישראלית, וכי המעבדה כבר עבדה בקרית ים ובנשר והשנה תעבוד בעכו, יחד עם מרצים ממגוון פקולטות מהטכניון ומאוניברסיטת חיפה.

שלוסברג תיאר בהרצאתו את הפרויקט שייסד באוניברסיטת אורגון ואת התרחבותו לעשרות אוניברסיטאות אחרות בארצות הברית. “הרעיון הוא להכניס קורסים, סטודנטים וחברי סגל ממגוון תחומי ידע לעבודה אינטנסיבית בעיר אחת במשך שנה שלמה. בעבודה משותפת עם הנהלת העיר ותושביה אפשר להניע דינמיקה משמעותית המפרה ומעשירה את כל המשתתפים בפעילות. אנחנו, כאוניברסיטה, מרוויחים מהפרויקט המון: יצירת קשרים בין יחידות אקדמיות וקידום מחקר בין-תחומי באוניברסיטה; התנסות של סטודנטים בעולם האמיתי והתמודדות עם אילוצים פוליטיים, כלכליים ותכנוניים; מוטיבציה הנובעת מתחושת שליחות; והגברת הרלוונטיות של האקדמיה כמוסד המעורב בחיים הממשיים ותורם לחברה. בעיני זו חובתנו המוסרית לרתום את הידע שלנו ושל הסטודנטים לטובת החברה, ובפרויקט הזה אנחנו עושים, בסופו של דבר, שימוש במשאבים הקיימים – כלומר בידע ובניסיון שלנו.”

פרופ’ שלוסברג, שאחד ממוקדי עיסוקו הוא תחבורה בת קיימא, אמר כי יום הכיפורים האחרון הותיר בו רושם אדיר מן ההיבט הסביבתי. “זו היתה הפעם הראשונה שלי ביום הכיפורים בישראל, והמחזה של המוני ילדים קטנים וגדולים על אופניים היה מרשים מאוד. אפשר ללמוד מזה שכשנותנים לציבור תנאים טובים לרכיבת אופניים – ובעיקר נוחות ובטיחות – הוא ייסע יותר באופניים. לשמחתי, באוניברסיטת אורגון יש מודעות גבוהה מאוד לנושא, ולמעשה חצי מהאנשים שלומדים ועובדים בה מגיעים אליה באופניים או בהליכה.”

פרופ’ שלוסברג שוהה בישראל עם אשתו ושני ילדיהם. “מעבר להיבטים המקצועיים רציתי לתת לילדים שלי הזדמנות לחוות את החיים בישראל, עם אנשים שונים ומגוונים. כבר הספקנו לטייל בחיפה, ביישובים מסביב וגם בתל אביב ובירושלים, וכעת אני מתכנן גם טיול לנגב. כמה מהטיולים נערכו עם משפחות שהכרנו בטכניון. החוויות והקשרים האלה מרככים את הקשיים, שכוללים עד כה שתי סופות חול, קיץ חם במיוחד ועלייה ברמת האלימות באזור.”

במסגרת שהותו בטכניון משתתף פרופ’ שלוסברג כמרצה אורח בקורסים בפקולטה ובוחן אפשרויות לשיתופי פעולה שונים בטכניון ובישראל, לרבות פרסום ספר יחד עם פרופסור קרל מרטנס מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. “בחרתי לממש את מלגת פולברייט בטכניון בשל היותו מוסד בעל שם עולמי. חשוב לי במיוחד לסייע לטכניון להגביר את שיתוף הפעולה שלו עם חיפה וערים אחרות, וזאת במטרה להאיץ שינוי קהילתי חיובי וליצור הזדמנויות-למידה טובות יותר לסטודנטים בפקולטות השונות.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2061