חוקרים במרכז הסרטן בטכניון (R-TICC) פענחו מנגנון החיוני להתפתחות סרטן. להערכתם, הבנתו של מנגנון זה עשויה להוביל לפיתוח טיפולים ממוקדים שיפגעו בנתיב זה ויביאו למותם של התאים הסרטניים. עיקרי הממצאים התפרסמו בכתב העת Cell death & disease מקבוצת Nature.
את המחקר הובילו פרופ' אמיר אמיר אורין וד"ר רוסטיסלב נובק מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון. ד"ר נובק הוא אורטופד בכיר במרכז הרפואי רמב״ם ועמית מחקר בתוכנית עתידים. במחקר השתתפו ד"ר מיכאל טימנר ופרופ׳ יובל שקד מהפקולטה לרפואה בטכניון ומהמרכז המשולב לחקר הסרטן ע"ש רפפורט בטכניון (R-TICC). שותפים נוספים במחקר הם חברי הקבוצה של ד"ר מרקוס דיפנבכר מאוניברסיטת ווירצבורג בגרמניה.
החוקרים בחנו את המנגנון המולקולרי המוביל להתמיינותם של תאים גזע מזנכמליים הדרושים להתפתחות עצם, שריר, סחוס ותאי שומן שמקורם במח העצם. סוגי סרטן שמקורם בתאים ממקור מזנכימלי, כדוגמת סרטן עצם ושריר (סרקומה), הם גידולים אלימים וקשה מאוד לבלום אותה בשיטות הקיימות.
החוקרים מתארים במאמר את זיהוי המולקולות החיוניות להישרדותם של תאי סרקומה. יתר על כן, הם מראים כי מולקולות אלה מסייעות לגידול הסרטני גם בפיתוח עמידות טיפולים מולקולריים במלנומה. המחקר שערכו מראה כי נטרולן של מולקולות אלה, בדרך גנטית או על ידי נוגדנים, מביא למותם של תאי הסרטן.
המנגנון שנחקר בעבודה זו קשור לליגאז RNF4, אנזים השייך למערכת האוביקוויטין. נמצא כי רמתו של אנזים זה גבוהה בגידולים סרטניים בהשוואה לרקמה הלא סרטנית הסמוכה. רמה מוגברת זאת מובילה לביטוי של זוג החלבונים RGMb ו- BMP6המופרשים מחוץ לתא הסרטני ונחוצים להישרדות תאי הסרטן. במצב פיזיולוגי תקין, שבו פעילות RNF4 מבוקרת, מסלול זה חיוני להיווצרות תאי הרקמות השונות – עצם, סחוס, שומן ושריר – מתאי גזע. במצב סרטני, לעומת זאת, מסלול זה אינו מבוקר ומאופיין בפעילות יתר המאפשרת את שרידותם של תאי הסרטן, ואכן, רמה גבוהה של החלבוניםRNF4 ו-BMP6 נמצאה קשורה בשרידות נמוכה של חולי סרטן מקבוצת הסרקומות.
תוצאות המחקר צפויות לסייע הן באבחון סרטן אגרסיבי והן בפיתוח מעכבים ייעודיים שינטרלו את השפעת המולקולות האמורות וכך יבלמו את ההתפתחות הסרטנית. המחלות שנחקרו הן מלנומה ואוסטאוסרקומה (סרטן העצמות השכיח בילדים ונוער), אך התגלית רלוונטיות גם לסוגים אחרים של סרטן.

ליגאז RNF4 (בצבע חום) – רמות ליגאז גבוהות בסרקומה (למטה) לעומת רמות נמוכות ברקמה הבריאה שמסביב לגידול
המחקר נתמך על ידי הקרן לחקר סרטן (ICRF), הקרן הגרמנית-ישראלית למחקר (GIF), קרן משפחת פלינקמן למחקר הסרטן ותוכנית עמיתי המחקר עתידים המשותפת לפקולטה לרפואה ולמרכז הרפואי רמב"ם.
לקריאת המאמר – לחצו כאן
The post לרגל יום הסרטן הבין-לאומי first appeared on Technion - Israel Institute of Technology.